Żur w dwóch odsłonach
2020-02-14

Żur w dwóch odsłonach
Poniższe przepisy to prosty sposób na tradycyjny żur jak u mamy czy babci, który pozwoli Ci przenieść się do czasów dzieciństwa. Wybierz jeden dla siebie i zaskocz całą rodzinę niezapomnianym aromatem i wyjątkowym smakiem tej polskiej zupy. Pozwól, by kuchnię wypełnił zapach zakwasu, czosnku i majeranku. Żur podany z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i jajka na twardo zasmakuje każdemu niejadkowi.
Żur Wielkopolski

Składniki:
- 3,5 l bulionu
- 500 ml zakwasu Manufaktura Wielkopolska
- 4 białe kiełbasy (surowe)
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki chrzanu Manufaktura Wielkopolska
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 30% lub 36% + 1 łyżka do dekoracji suszony, starty majeranek
- sól i pieprz do smaku
- 5 kiełbas śląskich
- 4 łyżki mąki
- jajka na twardo do dekoracji
Przygotowanie:
- Podgrzać bulion. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę śląską. Gdy zacznie się z nich wytapiać tłuszcz - dodać posiekaną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż wszystkie składniki ładnie się zarumienią.
- Do podgrzanego bulionu dodać podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę, a także niepokrojoną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
- Zakwas Manufaktura Wielkopolska rozrobić z mąką i śmietaną. Stopniowo dodawać go do wywaru, aż do uzyskania pożądanego smaku.
- Dodać lekko rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrza¬nu Manufaktura Wielkopolska i majeranek, który wcześniej mocno rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić aromat. Gotować jeszcze kilka minut.
- Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę do smaku i udekorować ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!
Wielkanocny Żur

Składniki:
- 1,5 l wywaru lub wody
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 400 g kiełbasy białej surowej
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 ziemniaki
- 1 opakowanie koncentratu żuru Manufaktura Wielkopolska
- 1-2 łyżki chrzanu
- 125 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- jajka na twardo do podania
Przygotowanie:
- Białą kiełbasę nakłuć widelcem, dzięki temu podczas obróbki termicznej nie popęka. Sparzyć w wywarze lub wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odkrojoną skórą z boczku (doda ładny wędzony aromat). Płyn powinien delikatnie mrugać, nie gotować burzliwie.
- Kiełbasę wyjąć po około 20 minutach, kiedy nie będzie już surowa, odłożyć na bok do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek pokrojony w słupki.
- Kiedy mięso się zrumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek oraz majeranek, smażyć jeszcze 1 minutę na małym ogniu.
- Ostudzoną kiełbasę pokroić w plastry. Do gotującego się wywaru dodać podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodać cały słoik koncentratu zakwasu Manufaktura Wielkopolska, chrzan i śmietankę.
- Podgrzać żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotować. Podawać z jajkiem na twardo. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020