Żur w dwóch odsłonach

2020-02-14
Żur w dwóch odsłonach

Żur w dwóch odsłonach

Poniższe przepisy to prosty sposób na tradycyjny żur jak u mamy czy babci, który pozwoli Ci przenieść się do czasów dzieciństwa. Wybierz jeden dla siebie i zaskocz całą rodzinę niezapomnianym aromatem i wyjątkowym smakiem tej polskiej zupy. Pozwól, by kuchnię wypełnił zapach zakwasu, czosnku i majeranku. Żur podany z dodatkiem aromatycznej kiełbasy i jajka na twardo zasmakuje każdemu niejadkowi.

Żur Wielkopolski

Składniki:

  • 3,5 l bulionu
  • 500 ml zakwasu Manufaktura Wielkopolska
  • 4 białe kiełbasy (surowe)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu Manufaktura Wielkopolska
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36% + 1 łyżka do dekoracji suszony, starty majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 kiełbas śląskich
  • 4 łyżki mąki
  • jajka na twardo do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Podgrzać bulion. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę śląską. Gdy zacznie się z nich wytapiać tłuszcz - dodać posiekaną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż wszystkie składniki ładnie się zarumienią.
  2. Do podgrzanego bulionu dodać podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę, a także niepokrojoną białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 30-40 minut.
  3. Zakwas Manufaktura Wielkopolska rozrobić z mąką i śmietaną. Stopniowo dodawać go do wywaru, aż do uzyskania pożądanego smaku.
  4. Dodać lekko rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrza¬nu Manufaktura Wielkopolska i majeranek, który wcześniej mocno rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić aromat. Gotować jeszcze kilka minut.
  5. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę do smaku i udekorować ugotowanymi na twardo jajkami.
  6. Smacznego!

Wielkanocny Żur


Składniki:

  • 1,5 l wywaru lub wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 400 g kiełbasy białej surowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 opakowanie koncentratu żuru Manufaktura Wielkopolska
  • 1-2 łyżki chrzanu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • jajka na twardo do podania

Przygotowanie:

  1. Białą kiełbasę nakłuć widelcem, dzięki temu podczas obróbki termicznej nie popęka. Sparzyć w wywarze lub wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz odkrojoną skórą z boczku (doda ładny wędzony aromat). Płyn powinien delikatnie mrugać, nie gotować burzliwie.
  2. Kiełbasę wyjąć po około 20 minutach, kiedy nie będzie już surowa, odłożyć na bok do wystudzenia.
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek pokrojony w słupki.
  4. Kiedy mięso się zrumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek oraz majeranek, smażyć jeszcze 1 minutę na małym ogniu.
  5. Ostudzoną kiełbasę pokroić w plastry. Do gotującego się wywaru dodać podsmażoną zawartość patelni, pokrojoną kiełbasę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę.
  6. Po około 15 minutach kiedy ziemniaki zmiękną dodać cały słoik koncentratu zakwasu Manufaktura Wielkopolska, chrzan i śmietankę.
  7. Podgrzać żurek aż zacznie mrugać, ale już nie gotować. Podawać z jajkiem na twardo.
  8. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel