Zupa jarzynowa z burakiem
2020-02-14

Mango lassi Chia Pudding
Potrzebujesz wzmocnienia i dodatkowych sił? Przedstawiamy Ci przepis na wyjątkową, bogatą zupę jarzynową. Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzebuje Twój organizm: warzywny bulion, ziemniaki, włoszczyznę, a nawet czerwonego, słodkiego buraka.

Składniki:
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 biała część pora
- 1/4 korzenia selera
- 1 duży, czerwony burak
- 100 ml soku z buraka czerwonego Manufaktura Wielkopolska
- 4 średnie ziemniaki
- natka pietruszki
- 2,5 l zimnej wody
- 2 łyżki przyprawy warzywnej
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pietruszkę, seler i marchew umyć, obrać i potrzeć na grubych oczkach. Pora pokroić w krążki.
- Starte warzywa i pora umieścić w garnku i zalać 500 ml zimnej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- Buraka i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po 10 minutach wrzucić buraka do gotującego się wywaru, dolać pozostałą część wody (2 litry) i dosypać przyprawę warzywną.
- Gotować, do momentu, aż w buraka z łatwością będzie można wbić widelec.
- Dodać do zupy pokrojone ziemniaki i gotować do ich miękkości, ok 10 – 15 minut.
- Dodać sok z buraka czerwonego Manufaktura Wielkopolska.
- Śmietanę przełożyć do niewielkiej miseczki, dodać kilka łyżek gorącej zupy i energicznie wymieszać, by śmietana się nie zważyła.
- Gotową zaprawę wlać do delikatnie gotującej się zupy, zamieszać, by całość dokładnie się połączyła. Po chwili zdjąć z ognia i do smaku dodać sól, ocet i pieprz, dodać posiekaną natkę z pietruszki. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020