Zupa jarzynowa z burakiem

2020-02-14
Zupa jarzynowa z burakiem

Mango lassi Chia Pudding

Potrzebujesz wzmocnienia i dodatkowych sił? Przedstawiamy Ci przepis na wyjątkową, bogatą zupę jarzynową. Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzebuje Twój organizm: warzywny bulion, ziemniaki, włoszczyznę, a nawet czerwonego, słodkiego buraka.

Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 biała część pora
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 duży, czerwony burak
  • 100 ml soku z buraka czerwonego Manufaktura Wielkopolska
  • 4 średnie ziemniaki
  • natka pietruszki
  • 2,5 l zimnej wody
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Pietruszkę, seler i marchew umyć, obrać i potrzeć na grubych oczkach. Pora pokroić w krążki.
  2. Starte warzywa i pora umieścić w garnku i zalać 500 ml zimnej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  3. Buraka i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po 10 minutach wrzucić buraka do gotującego się wywaru, dolać pozostałą część wody (2 litry) i dosypać przyprawę warzywną.
  4. Gotować, do momentu, aż w buraka z łatwością będzie można wbić widelec.
  5. Dodać do zupy pokrojone ziemniaki i gotować do ich miękkości, ok 10 – 15 minut.
  6. Dodać sok z buraka czerwonego Manufaktura Wielkopolska.
  7. Śmietanę przełożyć do niewielkiej miseczki, dodać kilka łyżek gorącej zupy i energicznie wymieszać, by śmietana się nie zważyła.
  8. Gotową zaprawę wlać do delikatnie gotującej się zupy, zamieszać, by całość dokładnie się połączyła. Po chwili zdjąć z ognia i do smaku dodać sól, ocet i pieprz, dodać posiekaną natkę z pietruszki.
  9. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel