Tarta Rafaello z owocami

2020-05-11
Tarta Rafaello z owocami

Tarta Rafaello z owocami

Lubisz lekkie, owocowe tarty, które kojarzą się z latem, wakacjami u babci i świeżymi owocami zerwanymi prosto z własnego ogródka? Tarta Rafaello to bardzo proste do przygotowania ciasto. Składa się z kruchego spodu, kremu budyniowego, kremu Rafaello i świeżych truskawek. Niesamowicie piękna, może zastąpić nawet klasyczny tort: ma wyśmienity smak. Uroku dodaje intensywnie czerwony kolor truskawek. Musisz jej spróbować!

Składniki:

Spód:

  • 200 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody

Krem budyniowy:

  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki miodu Manufaktura Wielkopolska
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 130 g mąki pszennej
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 150 g masła

Masa kokosowa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 100 g truskawek lub malin
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Dno foremki (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę.
  3. Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć, przełożyć do tortownicy lub foremki. Nakłuć równomiernie widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec przez 18-20 minut.
  5. W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do garnka wlać 500 ml mleka i gotować na małym ogniu.
  6. W osobnym naczyniu zmiksować resztę mleka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, budyń w proszku, mąkę oraz miód.
  7. Do gotującego się mleka dodać przygotowaną masę i mieszać, utrzymując na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu powstania gładkiego, gęstego kremu. Stale mieszać, aby krem nie przypalił się od spodu.
  8. Odstawić do całkowitego przestudzenia. Po tym czasie w misce zmiksować miękkie masło. Stopniowo dodawać krem budyniowy, całość ostrożnie połączyć za pomocą miksera.
  9. Gotową masę wyłożyć na zimny spód. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Zimną śmietankę ubijać z cukrem pudrem do powstania sztywnej masy.
  10. Przełożyć do rękawa cukierniczego i równomiernie dekorować wierzch truskawek. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do lodówki na kilka godzin.
  11. Smacznego!
    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel