Tarta Rafaello z owocami
2020-05-11

Tarta Rafaello z owocami
Lubisz lekkie, owocowe tarty, które kojarzą się z latem, wakacjami u babci i świeżymi owocami zerwanymi prosto z własnego ogródka? Tarta Rafaello to bardzo proste do przygotowania ciasto. Składa się z kruchego spodu, kremu budyniowego, kremu Rafaello i świeżych truskawek. Niesamowicie piękna, może zastąpić nawet klasyczny tort: ma wyśmienity smak. Uroku dodaje intensywnie czerwony kolor truskawek. Musisz jej spróbować!

Składniki:
Spód:
- 200 g mąki pszennej lub krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
Krem budyniowy:
- 700 ml mleka
- 2 łyżki miodu Manufaktura Wielkopolska
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 130 g mąki pszennej
- 32 g cukru wanilinowego
- 150 g masła
Masa kokosowa:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 100 g truskawek lub malin
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Dno foremki (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, cukier puder, żółtko i zimną wodę.
- Zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć, przełożyć do tortownicy lub foremki. Nakłuć równomiernie widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec przez 18-20 minut.
- W międzyczasie przygotować krem budyniowy: do garnka wlać 500 ml mleka i gotować na małym ogniu.
- W osobnym naczyniu zmiksować resztę mleka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, budyń w proszku, mąkę oraz miód.
- Do gotującego się mleka dodać przygotowaną masę i mieszać, utrzymując na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu powstania gładkiego, gęstego kremu. Stale mieszać, aby krem nie przypalił się od spodu.
- Odstawić do całkowitego przestudzenia. Po tym czasie w misce zmiksować miękkie masło. Stopniowo dodawać krem budyniowy, całość ostrożnie połączyć za pomocą miksera.
- Gotową masę wyłożyć na zimny spód. Na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Zimną śmietankę ubijać z cukrem pudrem do powstania sztywnej masy.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego i równomiernie dekorować wierzch truskawek. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2020