Świąteczny piernik
2020-02-14

Świąteczny piernik
Obowiązkowym elementem Świąt Bożego Narodzenia są cudownie pachnące cynamonem i korzenną przyprawą pierniki i pierniczki. Poniższy przepis to recepta na piernik idealny: miękki, rozpływający się w ustach i pachnący tak wspaniale, że ciężko jest mu się oprzeć. Do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera, a więc do roboty!

Składniki:
Ciasto
- 150 g masła
- 200 g cukru białego
- 1 czubata łyżka powideł śliwkowych
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego Manufaktura Wielkopolska
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
Polewa
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuścić masło. Po chwili wsypać cukier, zamieszać i dodać kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie zamieszać i zdjąć z ognia.
- Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać w miseczce. Do większej miski przełożyć ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie połączyć za pomocą łyżki.
- Ciasto przelać do keksówki i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. W małym rondelku wstawić na niewielkim ogniu śmietankę kremówkę, dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać aż do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
- Po przestygnięciu piernika polać go polewą, a wierzch posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020