Świąteczny piernik

2020-02-14
Świąteczny piernik

Świąteczny piernik

Obowiązkowym elementem Świąt Bożego Narodzenia są cudownie pachnące cynamonem i korzenną przyprawą pierniki i pierniczki. Poniższy przepis to recepta na piernik idealny: miękki, rozpływający się w ustach i pachnący tak wspaniale, że ciężko jest mu się oprzeć. Do jego przygotowania nie potrzebujesz nawet miksera, a więc do roboty!

Składniki:

Ciasto

Polewa

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich, pekan lub laskowych

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuścić masło. Po chwili wsypać cukier, zamieszać i dodać kakao, przyprawę do piernika, cynamon, miód oraz powidła śliwkowe. Całość ponownie zamieszać i zdjąć z ognia.
  2. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać w miseczce. Do większej miski przełożyć ciepłą masę z rondelka, mąkę, proszek do pieczenia oraz roztrzepane jajka. Dokładnie połączyć za pomocą łyżki.
  3. Ciasto przelać do keksówki i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. W małym rondelku wstawić na niewielkim ogniu śmietankę kremówkę, dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać aż do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
  4. Po przestygnięciu piernika polać go polewą, a wierzch posypać posiekanymi orzechami.
  5. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel