Ślimaczki drożdżowe z jagodami

2020-08-20
Ślimaczki drożdżowe z jagodami

Ślimaczki drożdżowe z jagodami

Puszyste, rozpływające się w ustach ciasto i kwaskowate jagody, to połączenie, od którego nie sposób się oderwać. Dodając do niego słodki twarożek podkreśliliśmy walory smakowe tej pysznej przekąski. Przygotuj je dla siebie i bliskich z przepisu skomponowanego przez samego Jakuba Kuronia i patrz jak szybko znikają z talerza!

Składniki na 14 bułek:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 żółtek „M”
  • 1 jajko „M”
  • + żółtko do posmarowania bułek

Nadzienie:

Lukrowa polewa:

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżeczką pszennej mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 – 15 minut, aż zacznie „pracować”.
  2. W dużej misce wymieszać resztę składników ciasta i „pracujący” zaczyn. Całość można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładko odchodzić od ręki. Wstawić je razem z misą do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury (ok. 30 stopni) ogrzewać przez 20 minut. Jeżeli piekarnik nie ma tej opcji, ciasto odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić swoją objętość.
  3. Twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem.
  4. Jagody odcedzić z nadmiaru soku. Dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Placek posmarować warstwą wcześniej przygotowanego twarożku i jagód wymieszanych z cukrem pudrem.
  5. Powstały placek zwinąć od szerszej strony w roladę. Roladę pokroić w kawałki grubości 4 cm. Ślimaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Bułki nie mogą się ze sobą stykać, podczas pieczenia urosną i skleją się ze sobą. Żółtko wymieszać z łyżką wody, posmarować ślimaki z wierzchu. Piec 20 min w 180°C „góra – dół”.
  7. W trakcie pieczenia przygotować lukier. Do cukru pudru wlać wodę i sok z cytryny. Całość wymieszać do połączenia składników, aż powstanie gęsty lukier. Po wyjęciu ślimaków z piekarnika udekorować je lukrem.
  8. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel