Ślimaczki drożdżowe z jagodami
2020-08-20

Ślimaczki drożdżowe z jagodami
Puszyste, rozpływające się w ustach ciasto i kwaskowate jagody, to połączenie, od którego nie sposób się oderwać. Dodając do niego słodki twarożek podkreśliliśmy walory smakowe tej pysznej przekąski. Przygotuj je dla siebie i bliskich z przepisu skomponowanego przez samego Jakuba Kuronia i patrz jak szybko znikają z talerza!

Składniki na 14 bułek:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 5 żółtek „M”
- 1 jajko „M”
- + żółtko do posmarowania bułek
Nadzienie:
- 250 g zmielonego twarogu
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 2 słoiki jagoda leśna Manufaktura Wielkopolska
- 100 g cukru pudru
Lukrowa polewa:
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i łyżeczką pszennej mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 – 15 minut, aż zacznie „pracować”.
- W dużej misce wymieszać resztę składników ciasta i „pracujący” zaczyn. Całość można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładko odchodzić od ręki. Wstawić je razem z misą do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury (ok. 30 stopni) ogrzewać przez 20 minut. Jeżeli piekarnik nie ma tej opcji, ciasto odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić swoją objętość.
- Twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem.
- Jagody odcedzić z nadmiaru soku. Dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Placek posmarować warstwą wcześniej przygotowanego twarożku i jagód wymieszanych z cukrem pudrem.
- Powstały placek zwinąć od szerszej strony w roladę. Roladę pokroić w kawałki grubości 4 cm. Ślimaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bułki nie mogą się ze sobą stykać, podczas pieczenia urosną i skleją się ze sobą. Żółtko wymieszać z łyżką wody, posmarować ślimaki z wierzchu. Piec 20 min w 180°C „góra – dół”.
- W trakcie pieczenia przygotować lukier. Do cukru pudru wlać wodę i sok z cytryny. Całość wymieszać do połączenia składników, aż powstanie gęsty lukier. Po wyjęciu ślimaków z piekarnika udekorować je lukrem. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2020