Sernik z jagodami i białą czekoladą
2020-02-14

Sernik z jagodami i białą czekoladą
Sernik z jagodami i białą czekoladą to jeden z tych wypieków, przy których ciężko jest poprzestać na jednym kawałku. Przepis na sernik z jagodami i białą czekoladą to wypiek doskonały na wszelkie okazje: urodziny, imieniny i inne święta, a także po prostu jako smakowity dodatek do kawy lub herbaty.

Składniki:
Spód ciasta:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka lub własnoręcznie zmielonego twarogu
- 70 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 32 g cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 4 jajka
Dodatkowo:
- 150 g jagód lub borówek amerykańskich
- 100 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
- kruszonka
Przygotowanie:
- Herbatniki zblendować na konsystencję sypkiego piasku.
- Masło rozpuścić na palniku lub w mikrofalówce i ostudzić.
- Wymieszać oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto.
- Wyłożyć nim spód tortownicy o średnicy 25 cm. Następnie włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
- Białą czekoladę wymieszać z mlekiem i włożyć na chwilkę do mikrofalówki (lub roztopić w małym garnku), odstawić do przestudzenia.
- Do miski włożyć twaróg, a także dodać cukry i miękkie masło. Całość miksować przez około 2 minuty.
- Po tym czasie dodać jajka, sypki budyń oraz roztopioną czekoladę. Miksować przez 3 minuty na wysokich obrotach.
- Na zimny spód ciasta wylać masę serową (powinna być dosyć gęsta).
- Na jej wierzchu ułożyć równomiernie jagody (lub borówki) i jagodę leśną ze słoiczka (z odrobiną soku ze środka). Kruszonkę wysypać równomiernie na wierzch sernika.
- Piec przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termo obiegu) najlepiej w kąpieli wodnej. Po tym czasie studzić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020