Sałatka z grillowanym kurczakiem i śliwkowym winegretem
2020-06-04

Sałatka z grillowanym kurczakiem i śliwkowym winegretem
Sałatka z grillowanym kurczakiem, to lekka przekąska – prosta w przygotowaniu, smaczna i niewymagająca dużo czasu. Jej smak podkreśli wyjątkowy śliwkowy sos winegret. To oryginalne połączenie składników sprawi, że nawet niejadek sięgnie, by jej spróbować. Wykorzystaj ten przepis i zaskocz podniebienia swoich bliskim. Zadowolenie i pochwały gwarantowane.

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 mały świeży ogórek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, czarny pieprz
Dressing
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki śliwki w syropie z Manufaktury Wielkopolskiej
- 80 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka oczyścić. Jeżeli jest dość gruba, podzielić ją na dwie cieńsze części. Polać oliwą z oliwek, np. bazyliową.
- Mięso doprawić ulubioną mieszanką przypraw, np.: mieloną papryką, czosnkiem granulowanym, oregano, solą oraz pieprzem.
- Piersi opiekać na mocno rozgrzanej patelni grillowej, na grillu elektrycznym lub tradycyjnym ruszcie.
- W czasie kiedy mięso się grilluje pokroić warzywa. Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i obrać ze skórki. Miąższ awokado i ogórka pokroić w cienkie półplasterki. Paprykę pokroić w paski, pomidorki na połówki.
- Przygotować dressing do sałatki. Połączyć musztardę z octem. Stopniowo dolewać oliwy cały czas mieszając, aż do połączenia składników. Na końcu dodać śliwki w syropie, doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
- Gotowe mięso pokroić w plastry i umieścić na talerzu obok warzyw. Całość polać gotowym dressingiem. Sałatka najlepiej smakuje z grzanką z pieczywa żytniego. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020