Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutą chrzanu

2020-07-29
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutą chrzanu

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutą chrzanu

Wyjątkowe okazje wymagają odpowiedniej oprawy. Przygotuj przepyszne przekąski z rolady szpinakowej z wędzonym łososiem. Wykwintny smak tej potrawy podkreśla dodatek chrzanu, który zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe. Zaskocz swoich bliskim tym przepisem. Gwarantujemy, że roladka znika z talerzy tak szybko, jak szybka jest w przygotowaniu.

Składniki:

Rozczyn:

  • 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g wędzonego łososia
  • 100 g kremowego serka
  • 1 łyżka chrzanu Manufaktura Wielkopolska
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak: świeży smażyć przez 2 minuty, aż zmięknie, doprawić solą i pieprzem. Mrożony smażyć przez 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody, doprawić solą i pieprzem.
  2. Podsmażony szpinak odstawić do wystudzenia. Odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu. Zmiksować blenderem lub w malakserze do uzyskania gładkiej konsystencji. W trakcie rozdrabniania dodać żółtka i mąkę pszenną.
  3. Do rozdrobnionego, ostudzonego szpinaku dodać ubite na sztywno białka. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180°C „góra – dół”.
  5. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować delikatną warstwą oliwy z oliwek. Rozprowadzić równomiernie masę szpinakową. Zapiekać 10-12 minut w temperaturze 180°C.
  6. Kremowy serek wymieszać z chrzanem Manufaktura Wielkopolska.
  7. Roladę szpinakową po upieczeniu przełożyć na bawełnianą ściereczkę i delikatnie oddzielić od papieru do pieczenia. Zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystudzenia. Dzięki temu rolada będzie bardziej elastyczna i łatwiej będzie się zawijać.
  8. Ostudzoną roladę rozwinąć i posmarować serkiem chrzanowym. Ułożyć wałeczek z wędzonego łososia, zawinąć w ciasny rulon. Gotową roladę owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny, będzie ją łatwiej kroić.
  9. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel