Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutą chrzanu
2020-07-29

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutą chrzanu
Wyjątkowe okazje wymagają odpowiedniej oprawy. Przygotuj przepyszne przekąski z rolady szpinakowej z wędzonym łososiem. Wykwintny smak tej potrawy podkreśla dodatek chrzanu, który zapewnia niezapomniane wrażenia smakowe. Zaskocz swoich bliskim tym przepisem. Gwarantujemy, że roladka znika z talerzy tak szybko, jak szybka jest w przygotowaniu.

Składniki:
Rozczyn:
- 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g kremowego serka
- 1 łyżka chrzanu Manufaktura Wielkopolska
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Na oliwie z oliwek podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak: świeży smażyć przez 2 minuty, aż zmięknie, doprawić solą i pieprzem. Mrożony smażyć przez 5-6 minut, aż odparuje nadmiar wody, doprawić solą i pieprzem.
- Podsmażony szpinak odstawić do wystudzenia. Odcisnąć na sitku z nadmiaru płynu. Zmiksować blenderem lub w malakserze do uzyskania gładkiej konsystencji. W trakcie rozdrabniania dodać żółtka i mąkę pszenną.
- Do rozdrobnionego, ostudzonego szpinaku dodać ubite na sztywno białka. Wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C „góra – dół”.
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować delikatną warstwą oliwy z oliwek. Rozprowadzić równomiernie masę szpinakową. Zapiekać 10-12 minut w temperaturze 180°C.
- Kremowy serek wymieszać z chrzanem Manufaktura Wielkopolska.
- Roladę szpinakową po upieczeniu przełożyć na bawełnianą ściereczkę i delikatnie oddzielić od papieru do pieczenia. Zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystudzenia. Dzięki temu rolada będzie bardziej elastyczna i łatwiej będzie się zawijać.
- Ostudzoną roladę rozwinąć i posmarować serkiem chrzanowym. Ułożyć wałeczek z wędzonego łososia, zawinąć w ciasny rulon. Gotową roladę owinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 2 godziny, będzie ją łatwiej kroić. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020