Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową
2020-06-15

Rolada biszkoptowa z kremem i konfiturą agrestową
Ciasto idealne na każdą okazję to marzenie prawdziwego kucharza, które możesz spełnić w zaciszu własnej kuchni. Wyjątkowe połączenie składników – wyśmienitego, puszystego biszkoptu, tortowej masy i kwaskowej konfitury ze świeżymi truskawkami – to propozycja dla wszystkich wielbicieli słodkości. Elegancki wygląd, niezwykły smak i łatwość wykonania tego ciasta sprawi, że stanie się ono ulubionym słodkim deserem w Twoim domu.

Składniki:
Biszkopt
- 5 jajek rozmiar „M”
- 100 g cukru
- 135 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem
- 400 ml zimnej śmietanki 30% do ubijania
- 250 g sera mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru + odrobina do dekoracji
- pół słoiczka konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska
- 400 g truskawek
Przygotowanie:
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Następnie na mniejszych obrotach wmieszać kolejno żółtka, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.
- Formę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm (lub odrobinę większą) wyłożyć papierem do pieczenia Wylać masę biszkoptową i rozprowadzić równomiernie za pomocą szpatułki.
- Piec w 190°C „góra – dół” przez 11-12 minut. Pamiętać, żeby nie przepiec biszkoptu, ponieważ będzie suchy i może się kruszyć.
- Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika, odstawić na 5 minut żeby przestygł. Następnie odkleić od papieru i jeszcze ciepły zawinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, w nowy, natłuszczony arkusz papieru. Dzięki temu zabiegowi biszkopt będzie elastyczny i łatwo będzie się zawijał.
- Przygotować krem. Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie wmieszać na średnich obrotach miksera po łyżce mascarpone, aż do połączenia składników.
- Rozwinąć roladę, wyłożyć na niej krem zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Nałożyć pasek konfitury agrestowej.
- Wierzch kremu posypać drobno pokrojonymi truskawkami i zwinąć roladę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 2 godziny. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020