Puszyste placuszki z jagodami
2020-07-13

Puszyste placuszki z jagodami
Znudziło Ci się ciągle to samo śniadanie? Wystarczy, że poświęcisz 10 minut na przygotowanie tych puszystych, delikatnie słodkich placuszków, a przekonasz się, że można smakowicie rozpocząć nowy dzień. Proponujemy odrobinę słodyczy dla Ciebie i Twojej rodziny, z pewnością przepis polubią również dzieci, pokaż im, że śniadania nie muszą być nudne.

Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
- jogurt naturalny gęsty
- świeże borówki amerykańskie lub jagody
- syrop klonowy
Przygotowanie:
- Jogurt wymieszać z jajkami za pomocą rózgi. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać.
- Jagody odsączyć z soku i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
- Na patelnię wlać odrobinę oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto – w kształcie koła, każdy placek odwrócić na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
- Po przygotowaniu placki można lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020