Puszyste placuszki z jagodami

2020-07-13
Puszyste placuszki z jagodami

Puszyste placuszki z jagodami

Znudziło Ci się ciągle to samo śniadanie? Wystarczy, że poświęcisz 10 minut na przygotowanie tych puszystych, delikatnie słodkich placuszków, a przekonasz się, że można smakowicie rozpocząć nowy dzień. Proponujemy odrobinę słodyczy dla Ciebie i Twojej rodziny, z pewnością przepis polubią również dzieci, pokaż im, że śniadania nie muszą być nudne.

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
  • jogurt naturalny gęsty
  • świeże borówki amerykańskie lub jagody
  • syrop klonowy

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszać z jajkami za pomocą rózgi. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać.
  2. Jagody odsączyć z soku i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  3. Na patelnię wlać odrobinę oleju, za pomocą łyżki nakładać ciasto – w kształcie koła, każdy placek odwrócić na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony.
  4. Po przygotowaniu placki można lekko oprószyć cukrem pudrem.
  5. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel