Placki z dyni i ziemniaków
2020-06-10

Placki z dyni i ziemniaków
Ten przepis to zbawienie dla każdego rodzica, placuszki smakują bowiem każdemu niejadkowi i są banalnie proste w przygotowaniu. Wychodzą chrupiące, a ich wnętrze po prostu rozpływa się w ustach. Ich skład to głównie ziemniaki i dynia, więc dodatkowo zaoszczędzisz nieco w portfelu. Dodaj do nich nasz chrzan i ciesz się tym wyrazistym smakiem.

Składniki:
- 400 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej
- 600 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka chrzanu Manufaktura Wielkopolska
- 4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1 łyżka świeżego koperku
- szczypta pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta tymianku
- szczypta papryki ostrej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynię oraz ziemniaki obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Do miski dodać jajka, mąkę, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, a także przyprawy: sól, pieprz, tymianek i ostrą paprykę. Wymieszać za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.
- Formować za pomocą łyżki okrągłe placuszki, smażyć na maśle klarowanym lub oleju z obu stron. Najlepiej podawać z odrobiną chrzanu i świeżym koperkiem. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020