Placki z dyni i ziemniaków

2020-06-10
Placki z dyni i ziemniaków

Placki z dyni i ziemniaków

Ten przepis to zbawienie dla każdego rodzica, placuszki smakują bowiem każdemu niejadkowi i są banalnie proste w przygotowaniu. Wychodzą chrupiące, a ich wnętrze po prostu rozpływa się w ustach. Ich skład to głównie ziemniaki i dynia, więc dodatkowo zaoszczędzisz nieco w portfelu. Dodaj do nich nasz chrzan i ciesz się tym wyrazistym smakiem.

Składniki:

  • 400 g dyni Hokkaido lub zwyczajnej
  • 600 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka chrzanu Manufaktura Wielkopolska
  • 4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta tymianku
  • szczypta papryki ostrej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynię oraz ziemniaki obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  2. Do miski dodać jajka, mąkę, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, a także przyprawy: sól, pieprz, tymianek i ostrą paprykę. Wymieszać za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.
  3. Formować za pomocą łyżki okrągłe placuszki, smażyć na maśle klarowanym lub oleju z obu stron. Najlepiej podawać z odrobiną chrzanu i świeżym koperkiem.
  4. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel