Pieczone udka z kaczki z gruszką i żurawiną
2020-02-14

Pieczone udka z kaczki z gruszką i żurawiną
Drób stanowi wspaniałą podstawę do codziennych i uroczystych obiadów, największą popularnością wśród niego cieszy się mięso z kury lub też indyka, jednak na szczególną uwagę zasługuje mięso z kaczki. Jest ono soczyste i intensywne w smaku. Idealnie współgra ze słodkimi gruszkami tworząc razem niepowtarzalne, przepyszne danie.

Składniki:
- 4 udka z kaczki
- kawałek świeżego imbiru wielkości korka od wina
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 6 goździków
- gruszka z żurawiną Manufaktura Wielkopolska
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Z udek usunąć resztki piór, osuszyć ręcznikiem papierowym (dzięki temu mięso ładniej się upiecze). Imbir i czosnek obrać, posiekać bardzo drobno oba składniki. < /li>
- Udka z kaczki przełożyć do naczynia do zapiekania, natrzeć olejem roślinnym, posiekanym imbirem i czosnkiem oraz majerankiem. Dodać goździki, obłożyć cząstkami gruszek, całość podlać kilkoma łyżkami zalewy ze słoika. Odstawić na 30 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Kiedy mięso przejdzie smakami przypraw wstawić do piekarnika. Zapiekać do miękkości mięsa, ok. 80 minut.
- Tak przygotowane udka podawać z pieczonymi ziemniaczkami, buraczkami na ciepło i cząstkami gruszek. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020