Pieczone udka z kaczki z gruszką i żurawiną

2020-02-14
Pieczone udka z kaczki z gruszką i żurawiną

Pieczone udka z kaczki z gruszką i żurawiną

Drób stanowi wspaniałą podstawę do codziennych i uroczystych obiadów, największą popularnością wśród niego cieszy się mięso z kury lub też indyka, jednak na szczególną uwagę zasługuje mięso z kaczki. Jest ono soczyste i intensywne w smaku. Idealnie współgra ze słodkimi gruszkami tworząc razem niepowtarzalne, przepyszne danie.

Składniki:

  • 4 udka z kaczki
  • kawałek świeżego imbiru wielkości korka od wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka otartego majeranku
  • 6 goździków
  • gruszka z żurawiną Manufaktura Wielkopolska
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Z udek usunąć resztki piór, osuszyć ręcznikiem papierowym (dzięki temu mięso ładniej się upiecze). Imbir i czosnek obrać, posiekać bardzo drobno oba składniki. < /li>
  2. Udka z kaczki przełożyć do naczynia do zapiekania, natrzeć olejem roślinnym, posiekanym imbirem i czosnkiem oraz majerankiem. Dodać goździki, obłożyć cząstkami gruszek, całość podlać kilkoma łyżkami zalewy ze słoika. Odstawić na 30 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Kiedy mięso przejdzie smakami przypraw wstawić do piekarnika. Zapiekać do miękkości mięsa, ok. 80 minut.
  3. Tak przygotowane udka podawać z pieczonymi ziemniaczkami, buraczkami na ciepło i cząstkami gruszek.
  4. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel