Pączki z Manufakturą Wielkopolską
2020-02-14

Pączki z Manufakturą Wielkopolską
Puszyste, miękkie i delikatne pączki, wypełnione przepysznym nadzieniem ze śliwki w syropie. Prostota ciasta drożdżowego i niepowtarzalny smak śliwkowej konfitury, to idealne połączenie nie tylko na Tłusty czwartek, ale i na co dzień. Oto najprostszy i najlepszy przepis.

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka wódki lub rumu
- śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska
- olej do smażenia (1-1,5 litra)
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn: letnie mleko rozmieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na max. 20 minut. W międzyczasie rozpuścić masło, odstawić do wystudzenia.
- W kąpieli wodnej rozetrzeć żółtka z cukrem i jajkiem. Masa powinna być puszysta.
- Pozostałą mąkę przesiać do miski z rozczynem, wlać masę z żółtek i wyrabiać.
- Stopniowo dodawać roztopione, przestudzone masło. Ciasto wyrobić na gładką masę i dolać alkohol.
- Ponownie zagnieść - masa powinna się kleić. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie rozwałkować je na mocno podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm i wycinać większe krążki.
- Nakładać na każdy śliwkę w syropie Manufaktura Wielkopolska, zlepić dokładnie brzegi i uformować kulę.
- Nadziane konfiturą pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- W dużym, głębokim garnku rozgrzać olej do temperatury ok. 175 st. C - pączki muszą w nim swobodnie pływać.
- Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osuszyć na ręcznikach papierowych. Na koniec posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020