Pączki z Manufakturą Wielkopolską

2020-02-14
Pączki z Manufakturą Wielkopolską

Pączki z Manufakturą Wielkopolską

Puszyste, miękkie i delikatne pączki, wypełnione przepysznym nadzieniem ze śliwki w syropie. Prostota ciasta drożdżowego i niepowtarzalny smak śliwkowej konfitury, to idealne połączenie nie tylko na Tłusty czwartek, ale i na co dzień. Oto najprostszy i najlepszy przepis.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wódki lub rumu
  • śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska
  • olej do smażenia (1-1,5 litra)

Przygotowanie:

  1. Przygotować rozczyn: letnie mleko rozmieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na max. 20 minut. W międzyczasie rozpuścić masło, odstawić do wystudzenia.
  2. W kąpieli wodnej rozetrzeć żółtka z cukrem i jajkiem. Masa powinna być puszysta.
  3. Pozostałą mąkę przesiać do miski z rozczynem, wlać masę z żółtek i wyrabiać.
  4. Stopniowo dodawać roztopione, przestudzone masło. Ciasto wyrobić na gładką masę i dolać alkohol.
  5. Ponownie zagnieść - masa powinna się kleić. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie rozwałkować je na mocno podsypanym mąką blacie na grubość 1 cm i wycinać większe krążki.
  6. Nakładać na każdy śliwkę w syropie Manufaktura Wielkopolska, zlepić dokładnie brzegi i uformować kulę.
  7. Nadziane konfiturą pączki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  8. W dużym, głębokim garnku rozgrzać olej do temperatury ok. 175 st. C - pączki muszą w nim swobodnie pływać.
  9. Smażyć ok. 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osuszyć na ręcznikach papierowych. Na koniec posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  10. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel