Naleśniki z twarogiem

2020-05-20
Naleśniki z twarogiem

Naleśniki z twarogiem

Nie ma prostszego dania niż naleśniki. Idealne do serwowania na słodko jak te, z twarogiem i konfiturą agrestową i na słono. Najlepsze są te najdelikatniejsze w smaku, co jest zasługą wody gazowanej i odpowiedniej mąki, najlepiej typu 450. Nadziej je pysznym słodkim twarożkiem, a dla zbalansowania nałóż konfiturę agrestową, która doda nieco kwasowości Twojemu daniu. Dla udekorowania dołóż odrobinę gęstego jogurtu greckiego, truskawki i voila! Możesz cieszyć się wyśmienitym posiłkiem.

Składniki:

Naleśniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g twarogu chudego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru białego
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie 1 łyżka odżywki białkowej np. waniliowej
  • opcjonalnie łyżeczka rodzynek lub skórka pomarańczowa
Dodatkowo:

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski wsypać mąkę, wlać mleko i wodę gazowaną. Wbić jajka i doprawić szczyptą soli. Miksować przez około minutę do momentu połączenia się składników.
  2. Naleśniki smażyć na patelni teflonowej. (Warto ją najpierw delikatnie natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju.)
  3. Twaróg, żółtko, ksylitol i cukier z prawdziwą wanilią zblendować, lub rozgnieść widelcem na dość gładką masę. Opcjonalnie dodać odżywkę białkową, rodzynki lub skórkę pomarańczową.
  4. Naleśniki smarować nadzieniem serowym i zwijać w ruloniki. Wierzch udekorować jogurtem naturalnym, posiekanymi truskawkami, konfiturą agrestową i Muesli.
  5. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel