Naleśniki z twarogiem
2020-05-20

Naleśniki z twarogiem
Nie ma prostszego dania niż naleśniki. Idealne do serwowania na słodko jak te, z twarogiem i konfiturą agrestową i na słono. Najlepsze są te najdelikatniejsze w smaku, co jest zasługą wody gazowanej i odpowiedniej mąki, najlepiej typu 450. Nadziej je pysznym słodkim twarożkiem, a dla zbalansowania nałóż konfiturę agrestową, która doda nieco kwasowości Twojemu daniu. Dla udekorowania dołóż odrobinę gęstego jogurtu greckiego, truskawki i voila! Możesz cieszyć się wyśmienitym posiłkiem.

Składniki:
Naleśniki:- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- 500 g twarogu chudego
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru białego
- 1 żółtko
- opcjonalnie 1 łyżka odżywki białkowej np. waniliowej
- opcjonalnie łyżeczka rodzynek lub skórka pomarańczowa
- konfitura agrestowa Manufaktura Wielkopolska
- kilka truskawek
- 2-3 łyżki domowej granoli lub Muesli
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
Przygotowanie:
- Do wysokiej miski wsypać mąkę, wlać mleko i wodę gazowaną. Wbić jajka i doprawić szczyptą soli. Miksować przez około minutę do momentu połączenia się składników.
- Naleśniki smażyć na patelni teflonowej. (Warto ją najpierw delikatnie natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju.)
- Twaróg, żółtko, ksylitol i cukier z prawdziwą wanilią zblendować, lub rozgnieść widelcem na dość gładką masę. Opcjonalnie dodać odżywkę białkową, rodzynki lub skórkę pomarańczową.
- Naleśniki smarować nadzieniem serowym i zwijać w ruloniki. Wierzch udekorować jogurtem naturalnym, posiekanymi truskawkami, konfiturą agrestową i Muesli. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2020