Muffinki z jagodami i białą czekoladą

2020-03-31
Muffinki z jagodami i białą czekoladą

Muffinki z jagodami i białą czekoladą

Nachodzi Cię chęć na słodkie co nieco? Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a lubisz puszyste ciasto, przeplatane kwaśnymi owocami i kawałkami białej czekolady, to przepis na muffinki z jagodami i białą czekoladą jest stworzony dla Ciebie. Ta wyjątkowo smaczna przekąska z pewnością zadowoli nawet największych smakoszy..

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 150 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
  • 50 g białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do ich odmierzenia używać jednej, standardowej szklanki.
  2. W misce wymieszać mleko, olej i jajko, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać do powstania jednolitego ciasta.
  3. Do silikonowych foremek lub papilotek przełożyć po 1 łyżce ciasta, na ciasto nakładać jagody i połowę pokrojonej w kostkę czekolady, lekko wymieszać łyżeczką i przykryć drugą łyżką ciasta.
  4. Na wierzch ciasta posypać resztę czekolady. Ciasto powinno zajmować maksymalnie 3/4 wysokości foremki.
  5. Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni.
  6. Smacznego!
    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel