Muffinki z jagodami i białą czekoladą
2020-03-31

Muffinki z jagodami i białą czekoladą
Nachodzi Cię chęć na słodkie co nieco? Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a lubisz puszyste ciasto, przeplatane kwaśnymi owocami i kawałkami białej czekolady, to przepis na muffinki z jagodami i białą czekoladą jest stworzony dla Ciebie. Ta wyjątkowo smaczna przekąska z pewnością zadowoli nawet największych smakoszy..

Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 32 g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 150 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do ich odmierzenia używać jednej, standardowej szklanki.
- W misce wymieszać mleko, olej i jajko, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać do powstania jednolitego ciasta.
- Do silikonowych foremek lub papilotek przełożyć po 1 łyżce ciasta, na ciasto nakładać jagody i połowę pokrojonej w kostkę czekolady, lekko wymieszać łyżeczką i przykryć drugą łyżką ciasta.
- Na wierzch ciasta posypać resztę czekolady. Ciasto powinno zajmować maksymalnie 3/4 wysokości foremki.
- Piec około 20-22 minut w temp. 190 stopni. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2020