Miodowe podudzia
2020-02-14

Miodowe podudzia
Znudziły Ci się tradycyjne przepisy? Stały przepis na każdą okazję? Zainspiruj się naszą wyjątkową recepturą, na niezapomniane podudzia kurczaka z miodem. Jeśli tak jak my, lubisz chrupiącą, aromatyczną skórkę, miękkie i soczyste mięso – nie możesz przejść obok tego przepisu obojętnie.

Składniki:
- 8 podudzi kurczaka
- natka pietruszki do dekoracji
Marynata
- 125 ml miodu Manufaktura Wielkopolska (upłynnić)
- 4 łyżki musztardy dijon
- 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
- 4 łyżki octu winnego, białego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na podudziach zrobić 3 podłużne nacięcia.
- Składniki marynaty wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynatą nasmarować podudzia.
- Całość włożyć do naczynia, nakryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, opcje pieczenia ustawić na grill.
- Wyjąć mięso z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marynatę zostawić do polania zapiekanych podudzi.
- Piec przez około 40 minut, często przewracając oraz polewając. Podudzia muszą się zarumienić, a skórka powinna być chrupiąca.
- Przy podaniu podudzia posypać natką pietruszki, ziemniaczki polać marynatą z pieczenia. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020