Miodowe podudzia

2020-02-14
Miodowe podudzia

Miodowe podudzia

Znudziły Ci się tradycyjne przepisy? Stały przepis na każdą okazję? Zainspiruj się naszą wyjątkową recepturą, na niezapomniane podudzia kurczaka z miodem. Jeśli tak jak my, lubisz chrupiącą, aromatyczną skórkę, miękkie i soczyste mięso – nie możesz przejść obok tego przepisu obojętnie.

Składniki:

  • 8 podudzi kurczaka
  • natka pietruszki do dekoracji

Marynata

  • 125 ml miodu Manufaktura Wielkopolska (upłynnić)
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
  • 4 łyżki octu winnego, białego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na podudziach zrobić 3 podłużne nacięcia.
  2. Składniki marynaty wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą i pieprzem. Marynatą nasmarować podudzia.
  3. Całość włożyć do naczynia, nakryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, opcje pieczenia ustawić na grill.
  5. Wyjąć mięso z marynaty i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Marynatę zostawić do polania zapiekanych podudzi.
  6. Piec przez około 40 minut, często przewracając oraz polewając. Podudzia muszą się zarumienić, a skórka powinna być chrupiąca.
  7. Przy podaniu podudzia posypać natką pietruszki, ziemniaczki polać marynatą z pieczenia.
  8. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel