Leczo z cukinii
2020-05-26

Leczo z cukinii
Genialny pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Leczo jest pyszne, zdrowe i można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli lubisz kolorowe, bogate w warzywa dania, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:
Naleśniki:- 3 łyżki oleju
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g kiełbasy
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 3 średnie cukinie
- 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
- 250 ml wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% Manufaktura Wielkopolska
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Do rozgrzanej, większej patelni nalać olej, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut na małym ogniu (do zezłocenia się cebuli). Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć dalej.
- Obraną cukinię pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Po chwili dorzucić pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory z puszki, dusić na małym ogniu przez 10 min, mieszać co chwilę.
- Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i wlać do warzyw. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
- Gotować pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu, co chwilę zamieszać, aby zawartość patelni się nie przypaliła. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2020