Leczo z cukinii

2020-05-26
Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Genialny pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Leczo jest pyszne, zdrowe i można przygotowywać je przez cały rok. Jeśli lubisz kolorowe, bogate w warzywa dania, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

Naleśniki:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g kiełbasy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3 średnie cukinie
  • 400 g pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 30% Manufaktura Wielkopolska
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Do rozgrzanej, większej patelni nalać olej, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez kilka minut na małym ogniu (do zezłocenia się cebuli). Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć dalej.
  2. Obraną cukinię pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Po chwili dorzucić pokrojone w kostkę papryki oraz pomidory z puszki, dusić na małym ogniu przez 10 min, mieszać co chwilę.
  3. Wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym i wlać do warzyw. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
  4. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu, co chwilę zamieszać, aby zawartość patelni się nie przypaliła. Po tym czasie doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel