Kotlety z ciecierzycy
2020-07-03

Kotlety z ciecierzycy
Szybkie i proste przepisy, to zbawienie dla każdego, kto nie przepada za długimi godzinami spędzonymi w kuchni. Kotlety z ciecierzycy z sosem musztardowo-chrzanowym stanowią połączenie idealne: oszczędność czasu i pyszny, pożywny posiłek jednocześnie. Dodatek wyjątkowych przypraw podkreśli oryginalny smak potrawy, a sos musztardowo – chrzanowy nada jej subtelnie ostrego smaku. Tę potrawę polubią nie tylko dorośli, sprawdź.

Składniki:
- 300 g ciecierzycy z puszki (lub ugotowanej)
- 80 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- szczypta soli, pieprzu, curry
- 1 płaska łyżka mąki
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki bułki tartej do panierki
- młode ziemniaki
- sos musztardowo-chrzanowy firmy Manufaktura Wielkopolska
Przygotowanie:
- Ryż ugotować w osolonej wodzie według czasu wskazanego na opakowaniu.
- Ciecierzycę odcedzić i rozgnieść za pomocą widelca lub blendera ręcznego (nie musi być zgnieciona na idealną papkę). Tak samo jak z ciecierzycą postępować z odcedzonym i przestygniętym ryżem.
- Ciecierzycę i ryż przełożyć do miski. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, mąkę, szczyptę soli, pieprzu, curry i paprykę słodką. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Jeśli masa jest bardzo rzadka i ciężko uformować okrągłego kotleta, dodać odrobinę więcej mąki i bułki tartej.
- Dłońmi formować okrągłe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanej patelni (na 2-3 łyżkach oleju) z obu stron na średniej mocy palnika.
- Kotlety z ciecierzycy podawać z młodymi ziemniakami i sosem musztardowo-chrzanowym. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020