Jagodzianki z kruszonką

2020-06-10
Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

Ciężko jest wyobrazić sobie lato bez jagodzianek. Te bułeczki, to chyba ulubiony drożdżowy wypiek dzieci i dorosłych. Co zrobić jeśli pod ręką nie masz jagód prosto z lasu, a naszła Cię ochota na słodkie jagodowe wypieki? Wspomóc się pyszną jagodą leśną z naszego sklepu – to świeże jagody zamknięte w słoiczku, idealnie nadają się do jagodzianek. Wypróbuj nasz przepis prosto od Jakuba Kuronia i zasmakuj wyjątkowo puszystego ciasta z pysznym prawdziwie smakowitym nadzieniem.

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 5 żółtek „M”
  • 1 jajko „M”

Nadzienie:

Kruszonka

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Przygotowanie:

  1. Pokruszyć drożdże i wymieszać z 100 ml lekko ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżeczką pszennej mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 – 15 mim, aż zacznie wyrastać.
  2. W dużej misce wymieszać resztę składników ciasta i „pracujący” zaczyn. Całość można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe ciasto powinno być lśniące i gładko odchodzić od ręki. Tak przygotowane ciasto wstawić razem z misą do piekarnika nagrzanego do minimalnej temperatury (ok. 30-35°C), ogrzewać przez 20 minut. Jeżeli piekarnik nie ma tej opcji, należy odstawić ciasto na około 90 minut w ciepłe miejsce. Masa powinna podwoić swoją objętość.
  3. Jagody odsączyć z nadmiaru soku, połączyć z cukrem pudrem, wymieszać do połączenia składników.
  4. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz. Na blacie oprószonym mąką podzielić ciasto na 16 kulek. Z każdej porcji uformować placek, na środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zebrać brzegi ciasta do środka, zlepić dokładnie. Uważać, aby na łączeniu nie znalazła się mąką, przez to jagodzianki podczas pieczenia mogą się rozklejać.
  5. Tak przygotowane drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180°C „góra-dół”.
  6. W międzyczasie kiedy bułki powoli rosną, przygotować kruszonkę. W misce utrzeć wszystkie składniki, aż powstanie grudkowata posypka. Bułki posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką zimnej wody. Jagodzianki oprószyć kruszonką i wstawić do piekarnika. Zapiekać w wyżej wymienionej temperaturze przez 17-20 minut, aż drożdżówki będą rumiane.
  7. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel