Idealna zupa ogórkowa wg. Kuby Kuronia
2020-06-15

Idealna zupa ogórkowa wg. Kuby Kuronia
Kto nie pamięta smaku prawdziwie domowej zupy ogórkowej, takiej jaką serwowała mama lub babcia? Teraz z łatwością będzie można przygotować ją w domu, dokładnie taką jaką zapamiętaliśmy w dzieciństwie. Sięgnij po przepis Kuby Kuronia i miej pewność, że to właśnie jest domowy smak.

Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2l wody
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 łyżka masła
- 1 przecier ogórkowy z Manufaktury Wielkopolskiej
- 4-5 średnich ziemniaków
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Skrzydełka z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie włożyć do garnka, zalać 2 I zimnej wody i wstępnie posolić. Gotować na małym ogniu około 30 minut, w międzyczasie zbierać szumy.
- Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchew, pietruszkę i seler. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, około 30 minut.
- Kiedy wywar będzie nabierał „mocy” na patelni rozpuścić łyżkę masła i poddusić przecier ogórkowy.
- Kiedy warzywa i skrzydełka „dojdą” wsypać ziemniaki, pokrojone w większą kostkę. Ziemniaki gotować jeszcze około 15 minut do miękkości, wtedy dodać podsmażony na maśle przecier ogórkowy. Gotować jeszcze kilka minut, aż smak ogórków przeniknie do zupy.
- Następnie wlać śmietanę z wmieszanym żółtkiem, zamieszać dokładnie do połączenia wszystkich składników. Dodać posiekany koperek, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020