Faszerowana papryka

2020-06-29
Faszerowana papryka

Faszerowana papryka

Papryka faszerowana z ryżem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest bardzo sycące i niesamowicie proste do przygotowania. Do nadziania papryki możesz wykorzystać ryż, kaszę lub kuskus, a z mięs najlepiej sprawdzi się mięso wołowe. Dla urozmaicenia zamiast zwykłego sera mozzarella możesz dodać fetę, parmezan lub każdy inny ser, na który akurat masz ochotę.

Składniki:

  • 6 papryk (2 czerwone, 2 zielone i 2 żółte)
  • 2 saszetki ryżu (łącznie 200g)
  • 450 g mięsa mielonego np. wieprzowego, wołowego lub drobiowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 180 g sosu paprykowego Manufaktura Wielkopolska
  • szczypta ostrej papryki
  • 200 ml wody
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka listków świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 100 g mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Ryż gotować w osolonej wodzie przez około 13-15 minut.
  2. Na większą rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu do momentu jej zeszklenia.
  3. Po tym czasie nałożyć mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką oraz ostrą i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (co chwilkę mieszając). Wlać wodę, sos paprykowy, passatę pomidorową, dodać odcedzony ryż, kukurydzę, zioła prowansalskie i ponownie dusić pod przykryciem przez 15 minut (co chwilę mieszając).
  4. W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Każdą paprykę dokładnie umyć, a następnie przekroić poziomo (ok. 1-2 cm od górnej części papryki). Usunąć wszystkie nasiona. Wnętrze każdej doprawić solą, pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  6. Każdą paprykę wypełnić farszem. Wstawić do piekarnika, a do naczynia wlać 200 ml wody. Piec przez 25-30 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem). Po tym czasie posypać wierzch każdej nadzianej papryki startym serem i ponownie piec przez 10 minut w temp. 180 stopni.
  7. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel