Drożdżówki grzebyki
2020-07-14

Drożdżówki grzebyki
Zapach drożdżowego ciasta najlepiej przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Do tego szklanka ciepłego mleka i już jesteś w babcinej lub maminej kuchni. Dzięki temu przepisowi w mig przeniesiesz się do lat dziecięcych. Wykonanie jest bardzo proste, ciasto wychodzi miękkie i puszyste, a nadzienie dodaje bułeczkom wyjątkowego charakteru.

Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
Ciasto:
- 100 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 360 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 360 g mąki pszennej
- 200 g przysmaku z dyni firmy Manufaktura Wielkopolska
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Do kubka pokruszyć świeże drożdże, a następnie dodać łyżkę cukru, ciepłą wodę i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
- Powinien on zwiększyć swoją objętość. Do osobnego naczynia wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i dokładnie wymieszać. Wyrabiać ręcznie przez 5 minut, aby ciasto było jednolite i gładkie. Następnie przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na około 10-12 równych części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 10x25cm. Na boku rozwałkowanego ciasta, na ok.1/3 wysokości zrobić nacięcia nożem. Na jednym brzegu nakładać po 1 łyżce nadzienia z przysmaku z dyni Manufaktury Wielkopolskiej i zwijać ciasto w rulon (tak, aby nadzienie nie miało jak wypłynąć ze środka).
- Naciętymi bokami równomiernie otulić zrobiony rulon. Tak zwinięte drożdżówki odłożyć na ok. 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 20-23 minut. Ostudzone drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020
Polecane