Domowe hamburgery

2020-08-20
Domowe hamburgery

Domowe hamburgery

Puszysta, miękka bułeczka, do tego soczyste mięso, świeże warzywa i wyjątkowy sos. Czego potrzeba więcej? Z tym przepisem stworzysz najzdrowsze i najsmaczniejsze hamburgery. Do tego masz pewność co znajduje się wewnątrz, więc ze spokojem możesz zaserwować je swoim dzieciom i znajomym. Gwarantujemy, że zasmakują każdemu.

Składniki na 14 bułek:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania

Dodatkowo:

  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli, pieprzu
  • opcjonalnie 2-3 łyżki majonezu
  • 100 g sera Halloumi
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1/2 ogórka długiego
  • opcjonalnie sos musztardowo-chrzanowy Manufaktura Wielkopolska

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wkruszyć 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), dodać letnie mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.
  2. Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość. Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, 100 ml letniej wody, łyżeczkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieść ciasto rękami. Odrobinę podsypać mąką. Ciasto powinno być sprężyste i odstawać od ręki. Odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. Wyrośnięte ciasto odrywać na mniejsze kawałki, wyrabiać na kształt kulki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać po wierzchu odrobiną sezamu. Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Piec przez około 22-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  4. W międzyczasie przygotować środek do bułeczek.
  5. Mięso mielone (ok. 600-700 g) wymieszać z płaską łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego, przeciśniętym czosnkiem (2-3 ząbki), jajkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz bułką tartą (2 łyżki). Z masy mięsnej formować płaskie kotleciki i smażyć je na tłuszczu z obu stron.
  6. Przestygnięte bułeczki przekroić na pół. Dół posmarować łyżeczką majonezu, nałożyć kiełki rzodkiewki lub sałatę lodową, mięso, plasterek pomidora i ogórka, podsmażony ser Halloumi, łyżeczkę ulubionego sosu, np.: musztardowo-chrzanowego.
  7. Całość przykryć górną częścią bułeczki. Aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia wbić wykałaczkę.
  8. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel