Ciasto z konfiturą agrestową
2020-05-07

Ciasto z konfiturą agrestową
Przepyszne ciasto z konfiturą agrestową idealne na letnie upały, kiedy potrzebujesz orzeźwienia i nie tylko. Słodki smak wypieku miesza się z kwaśną konfiturą wzajemnie się balansując i tworząc niezapomniane połączenie. Dla urozmaicenia smaku do ciasta możesz dodać odrobinę maku. Ten szybki przepis na wypiek, który wprost rozpływa się w ustach, to ratunek na niezapowiedziane wizyty gości.

Składniki:
- 220 g cukru
- 250 g margaryny
- 450 g mąki
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 200 g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Margarynę posiekać na kawałki i poczekać aż zmięknie. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Margarynę i cukier utrzeć mikserem. Dodać żółtka, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystkie składniki.
- Tortownicę wyłożyć więcej niż połową ciasta. Ciasto w tortownicy dość obficie posmarować konfiturą agrestową Manufaktura Wielkopolska.
- Resztę ciasta pokruszyć i wysypać na wierzch.
- Piec w 180 stopniach C przez około 40 minut.
- Ciepłe ciasto przyprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2020