Ciasto z konfiturą agrestową

2020-05-07
Ciasto z konfiturą agrestową

Ciasto z konfiturą agrestową

Przepyszne ciasto z konfiturą agrestową idealne na letnie upały, kiedy potrzebujesz orzeźwienia i nie tylko. Słodki smak wypieku miesza się z kwaśną konfiturą wzajemnie się balansując i tworząc niezapomniane połączenie. Dla urozmaicenia smaku do ciasta możesz dodać odrobinę maku. Ten szybki przepis na wypiek, który wprost rozpływa się w ustach, to ratunek na niezapowiedziane wizyty gości.

Składniki:

  • 220 g cukru
  • 250 g margaryny
  • 450 g mąki
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 200 g konfitury agrestowej Manufaktura Wielkopolska
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Margarynę posiekać na kawałki i poczekać aż zmięknie. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Margarynę i cukier utrzeć mikserem. Dodać żółtka, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystkie składniki.
  3. Tortownicę wyłożyć więcej niż połową ciasta. Ciasto w tortownicy dość obficie posmarować konfiturą agrestową Manufaktura Wielkopolska.
  4. Resztę ciasta pokruszyć i wysypać na wierzch.
  5. Piec w 180 stopniach C przez około 40 minut.
  6. Ciepłe ciasto przyprószyć cukrem pudrem.
  7. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Maj 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel