Ciasto z gruszkami
2020-07-14

Ciasto z gruszkami
Przepis dla wszystkich wielbicieli gruszek i puszystego, pysznego ciasta. Bardzo łatwe, wilgotne, delikatne w smaku i idealne na szybki deser. Jeśli lubisz nieco bardziej wyrazisty smak możesz dodać do niego odrobinę cynamonu. Wystarczy tylko kilka składników, by wyczarować pyszny deser dla całej rodziny.

Składniki:
- 2 słoiki gruszki z żurawiną Manufaktura Wielkopolska
- sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 50 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Przygotowanie:
- Gruszki odsączyć z zalewy, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębszego naczynia, zalać sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić.
- Do misy wbić 2 jajka i roztrzepać mikserem, dodać przestudzone i pokrojone w kostkę masło, zmiksować. Do puszystej masy dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Dosypać cukier i zmiksować na delikatnych obrotach. Do masy dodać gruszki z sokiem cytrynowym i wymieszać.
- W międzyczasie przygotować formę o średnicy 20 cm: wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ºC. Ciasto przelać do formy, wyrównać by równomiernie wyrosło. Piec od 35 do 45 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020