Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
2020-04-21

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym
Są takie smaki, które dopełniają się wzajemnie i podbijają swoje walory. Z pewnością należą do nich kawa i czekolada. To połączenie sprawia, że każdy deser nabiera wyjątkowego charakteru. Jeśli masz ochotę na odrobinę subtelnej słodyczy i szukasz pomysłu, by zachwycić podniebienia swoich bliskich sięgnij po mocno czekoladowe ciasto, które zaskoczy Cię nie tylko smakiem, ale i kuszącym aromatem kawy. Dodatkowo ciasto jest puszyste i wprost rozpływa się w ustach Nie sposób mu się oprzeć.

Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek kakao
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 400 g śmietanki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g ciemnej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml naparu z kawy Brazylia Moinho
- słodka herbata do nasączenia biszkoptu
Polewa:
- 100 g ciemnej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Białka (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru, dodać żółtka, delikatnie wymieszać.
- Następnie wsypać połączone: kakao, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników, ale żeby masa nie straciła puszystości.
- Masę przelać do kwadratowej formy o boku około 20 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Aby papier do pieczenia lepiej trzymał się formy, należy posmarować ją delikatnie masłem.
- Ciasto zapiekać 20-22 minuty w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
- Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W gorącej kawie rozpuścić i wymieszać żelatynę. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę oraz przestudzoną kawę z żelatyną.
- Gotową masę wstawić do lodówki aż zgęstnieje (wystarczy 1-2 godziny).
- Ostudzony biszkopt przekroić tak, by uzyskać 3 warstwy, każdą nasączyć zimną, słodką herbatą.
- W rondelku na małym ogniu rozpuścić pokruszoną czekoladę ze śmietaną.
- Nasączone warstwy biszkoptu przełożyć kremem kawowym. Wierzch polać polewą czekoladową. Wstawić na 1 godzinę do lodówki, aż wszystkie warstwy ładnie stężeją. Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2020