Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

2020-04-21
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Ciasto czekoladowe z kremem kawowym

Są takie smaki, które dopełniają się wzajemnie i podbijają swoje walory. Z pewnością należą do nich kawa i czekolada. To połączenie sprawia, że każdy deser nabiera wyjątkowego charakteru. Jeśli masz ochotę na odrobinę subtelnej słodyczy i szukasz pomysłu, by zachwycić podniebienia swoich bliskich sięgnij po mocno czekoladowe ciasto, które zaskoczy Cię nie tylko smakiem, ale i kuszącym aromatem kawy. Dodatkowo ciasto jest puszyste i wprost rozpływa się w ustach Nie sposób mu się oprzeć.

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml naparu z kawy Brazylia Moinho
  • słodka herbata do nasączenia biszkoptu

Polewa:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Białka (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru, dodać żółtka, delikatnie wymieszać.
  2. Następnie wsypać połączone: kakao, 2 rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać do połączenia składników, ale żeby masa nie straciła puszystości.
  3. Masę przelać do kwadratowej formy o boku około 20 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Aby papier do pieczenia lepiej trzymał się formy, należy posmarować ją delikatnie masłem.
  4. Ciasto zapiekać 20-22 minuty w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
  5. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W gorącej kawie rozpuścić i wymieszać żelatynę. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany powoli dodawać rozpuszczoną czekoladę oraz przestudzoną kawę z żelatyną.
  6. Gotową masę wstawić do lodówki aż zgęstnieje (wystarczy 1-2 godziny).
  7. Ostudzony biszkopt przekroić tak, by uzyskać 3 warstwy, każdą nasączyć zimną, słodką herbatą.
  8. W rondelku na małym ogniu rozpuścić pokruszoną czekoladę ze śmietaną.
  9. Nasączone warstwy biszkoptu przełożyć kremem kawowym. Wierzch polać polewą czekoladową. Wstawić na 1 godzinę do lodówki, aż wszystkie warstwy ładnie stężeją.
  10. Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel