Ciasteczka owsiane

2020-07-08
Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane to szybka i niesamowicie smaczna przekąska. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Są idealną przegryzką na pikniki, wycieczki rowerowe czy drugie śniadania. Do ich przygotowania wystarczy tylko 20 minut, a większość składników z pewnością masz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru białego
  • 1 łyżka miodu Manufaktura Wielkopolska
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie suszona żurawina lub sezam

Przygotowanie:

  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni. W małym rondelku roztopić na bardzo małym ogniu masło. Odstawić do przestudzenia.
  2. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, a także dodać proszek do pieczenia, miód, cukier, jajka i lekko wymieszać za pomocą łyżki.
  3. Do garnka wrzucić wszystkie składniki. Następnie do ciasta dodać przestygnięte masło i ponownie zamieszać za pomocą łyżki. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste i klejące.
  4. Z ciasta ręcznie uformować kulki, a następnie okrągłe ciasteczka, które trzeba ułożyć równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Piec przez około 13-15 minut w temp. 180 stopni do momentu aż będą rumiane i wypieczone.
  5. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel