Ciasteczka owsiane
2020-07-08

Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane to szybka i niesamowicie smaczna przekąska. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Są idealną przegryzką na pikniki, wycieczki rowerowe czy drugie śniadania. Do ich przygotowania wystarczy tylko 20 minut, a większość składników z pewnością masz w swojej kuchni.

Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 płaskie łyżki cukru białego
- 1 łyżka miodu Manufaktura Wielkopolska
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie suszona żurawina lub sezam
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 180 stopni. W małym rondelku roztopić na bardzo małym ogniu masło. Odstawić do przestudzenia.
- Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, a także dodać proszek do pieczenia, miód, cukier, jajka i lekko wymieszać za pomocą łyżki.
- Do garnka wrzucić wszystkie składniki. Następnie do ciasta dodać przestygnięte masło i ponownie zamieszać za pomocą łyżki. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste i klejące.
- Z ciasta ręcznie uformować kulki, a następnie okrągłe ciasteczka, które trzeba ułożyć równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Piec przez około 13-15 minut w temp. 180 stopni do momentu aż będą rumiane i wypieczone.
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2020