Ciasteczka owsiane

2020-02-14
Ciasteczka owsiane

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 płaskie łyżki cukru białego
  • 1 łyżka miodu Manufaktura Wielkopolska
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie suszona żurawina lub sezam<

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 180 stopni. W małym rondelku roztopić na bardzo małym ogniu masło. Odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, a także dodać proszek do pieczenia, miód, cukier, jajka i lekko wymieszać za pomocą łyżki. Do garnka wrzucić wszystkie składniki. Następnie do ciasta dodać przestygnięte masło i ponownie zamieszać za pomocą łyżki. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste i klejące. Z ciasta ręcznie uformować kulki, a następnie okrągłe ciasteczka, które trzeba ułożyć równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce. Piec przez około 13-15 minut w temp. 180 stopni do momentu aż będą rumiane i wypieczone.

Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel