Chrupiące gofry wg. Kuby Kuronia

2020-02-14
Chrupiące gofry wg. Kuby Kuronia

Chrupiące gofry wg. Kuby Kuronia

Warto jest wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa, by to ułatwić podajemy Tobie przepis na niesamowicie chrupiące gofry. Serwowane z konfiturą agrestową i bitą śmietaną to deser, który ucieszy każdego łasucha.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 100 ml oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smarowania gofrownicy
  • 1 słoik Konfitury Agrestowej Manufaktura Wielkopolska
  • bita śmietana
  • drobne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dodać płynne składniki: mleko i olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować aż do połączenia składników, masę odstawić na bok.
  2. Następnie ubić pianę z białek na „sztywno”.
  3. Do odstawionej masy dodawać po łyżce ubitych białek, delikatnie mieszając, by piana nie opadła. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Gdy obie masy zostaną połączone, rozgrzać gofrownicę, posmarować „ruszt” olejem. Gofry smażyć 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układać na kratce z piekarnika lub takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące.
  5. Na koniec gotowe gofry posmarować konfiturą agrestową i nałożyć na wierzch bitą śmietanę i dowolne owoce.
  6. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel