Chrupiące gofry wg. Kuby Kuronia
2020-02-14

Chrupiące gofry wg. Kuby Kuronia
Warto jest wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa, by to ułatwić podajemy Tobie przepis na niesamowicie chrupiące gofry. Serwowane z konfiturą agrestową i bitą śmietaną to deser, który ucieszy każdego łasucha.

Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 100 ml oleju
- 2 szklanki mleka
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smarowania gofrownicy
- 1 słoik Konfitury Agrestowej Manufaktura Wielkopolska
- bita śmietana
- drobne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Oddzielić żółtka od białek. Za pomocą miksera żółtka utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dodać płynne składniki: mleko i olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną z solą i proszkiem do pieczenia. Zmiksować aż do połączenia składników, masę odstawić na bok.
- Następnie ubić pianę z białek na „sztywno”.
- Do odstawionej masy dodawać po łyżce ubitych białek, delikatnie mieszając, by piana nie opadła. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Gdy obie masy zostaną połączone, rozgrzać gofrownicę, posmarować „ruszt” olejem. Gofry smażyć 3-4 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Po tym czasie układać na kratce z piekarnika lub takiej do lukrowania, żeby się nie zaparzały i z każdej strony były chrupiące.
- Na koniec gotowe gofry posmarować konfiturą agrestową i nałożyć na wierzch bitą śmietanę i dowolne owoce. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020