Chałka z jagodami

2020-04-03
Chałka z jagodami

Chałka z jagodami

Uwielbiasz wypieki w domowym zaciszu? Szukasz nowych inspiracji, by wywołać uśmiech na buziach swoich domowników? Chałka drożdżowa to pyszny wypiek, który znika w okamgnieniu. Już sama w sobie smakuje fenomenalnie. Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste, sięgnij po łatwy przepis, dodaj nasze jagody i ciesz się jej znakomitym smakiem.

Składniki:

  • 7 g suchych drożdży (instant)
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 70 g miękkiego masła

Kruszonka:

  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko

Przygotowanie:

  1. Do misy robota lub na stolnicę wysypać 500 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 7 g drożdży instant, 70 g miękkiego masła, wlać 250 ml letniego mleka i wbić 1 jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli mocno klei się do rąk, to lekko podsypać je mąką. Wyrabiać co najmniej 5 minut.
  2. Gotowe ciasto ukształtować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wierzch przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  3. Ciasto podzielić równo na trzy podłużne wałeczki, które trzeba połączyć ze sobą jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec podwinąć końcówki na spód chałki i ułożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę.
  4. Uformowaną chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem.
  5. Wierzch posypać kruszonką: do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać masło. Rozgnieść palcami aż powstanie idealna kruszonka. Odstawić na około 10 minut, by jeszcze podrosła, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  6. Piec przez ok. 30-35 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
  7. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel