Chałka z jagodami
2020-04-03

Chałka z jagodami
Uwielbiasz wypieki w domowym zaciszu? Szukasz nowych inspiracji, by wywołać uśmiech na buziach swoich domowników? Chałka drożdżowa to pyszny wypiek, który znika w okamgnieniu. Już sama w sobie smakuje fenomenalnie. Wykonanie maślanej chałki jest bardzo proste, sięgnij po łatwy przepis, dodaj nasze jagody i ciesz się jej znakomitym smakiem.

Składniki:
- 7 g suchych drożdży (instant)
- 250 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 70 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
Przygotowanie:
- Do misy robota lub na stolnicę wysypać 500 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 7 g drożdży instant, 70 g miękkiego masła, wlać 250 ml letniego mleka i wbić 1 jajko. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli mocno klei się do rąk, to lekko podsypać je mąką. Wyrabiać co najmniej 5 minut.
- Gotowe ciasto ukształtować w kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wierzch przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Ciasto podzielić równo na trzy podłużne wałeczki, które trzeba połączyć ze sobą jak zwykły warkocz z włosów. Na koniec podwinąć końcówki na spód chałki i ułożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę.
- Uformowaną chałkę posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Wierzch posypać kruszonką: do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać masło. Rozgnieść palcami aż powstanie idealna kruszonka. Odstawić na około 10 minut, by jeszcze podrosła, w międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Piec przez ok. 30-35 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2020