Budyniowe racuchy na maślance

2020-06-29
Budyniowe racuchy na maślance

Budyniowe racuchy na maślance

Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie dla Ciebie i Twoich bliskich, to właśnie puchate racuchy przygotowane na maślance, podane ze śliwką w syropie. Dodatek sypkiego budyniu waniliowego podkreśla ich wspaniały smak. Z pewnością staną się one ulubionym posiłkiem nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Po takim śniadaniu uśmiech na twarzy jest gwarantowany! Zasmakuj w ich niesamowitym smaku i cudownym aromacie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo do podania

Przygotowanie:

    Korzystać ze szklanki o pojemności 250 ml. Składniki powinny być w temp. pokojowej.
  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka wlać do wysokiej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (przez minimum 3 minuty).
  2. Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę pszenną. Następnie dodać proszek do pieczenia, sypki budyń, cukier puder, maślankę, żółtka i zmiksować do połączenia składników. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
  3. Na patelnię wlać odrobinę oleju, ciasto nakładać za pomocą łyżki i formować je w kształcie koła, odwrócić na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na bardzo małym ogniu (najlepiej pod przykryciem).
  4. Po przygotowaniu racuchy delikatnie oprószyć cukrem pudrem i zaserwować ze śliwką w syropie.
  5. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel