Budyniowe racuchy na maślance
2020-06-29

Budyniowe racuchy na maślance
Najlepszy pomysł na pyszne śniadanie dla Ciebie i Twoich bliskich, to właśnie puchate racuchy przygotowane na maślance, podane ze śliwką w syropie. Dodatek sypkiego budyniu waniliowego podkreśla ich wspaniały smak. Z pewnością staną się one ulubionym posiłkiem nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Po takim śniadaniu uśmiech na twarzy jest gwarantowany! Zasmakuj w ich niesamowitym smaku i cudownym aromacie.

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki maślanki naturalnej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo do podania
- olej do smażenia
- śliwka w syropie Manufaktura Wielkopolska
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
-
Korzystać ze szklanki o pojemności 250 ml. Składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka wlać do wysokiej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (przez minimum 3 minuty).
- Do drugiej miski wsypać przesianą mąkę pszenną. Następnie dodać proszek do pieczenia, sypki budyń, cukier puder, maślankę, żółtka i zmiksować do połączenia składników. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
- Na patelnię wlać odrobinę oleju, ciasto nakładać za pomocą łyżki i formować je w kształcie koła, odwrócić na drugą stronę za pomocą łopatki. Smażyć po 2 minuty z każdej strony na bardzo małym ogniu (najlepiej pod przykryciem).
- Po przygotowaniu racuchy delikatnie oprószyć cukrem pudrem i zaserwować ze śliwką w syropie. Smacznego!
Autorem przepisu jest Joanna Małagowska – Po prostu pycha
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2020