Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

2020-02-14
Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi

Król świątecznego stołu posiada wyjątkowy, czerwony kolor i tradycyjny piękny grzybowy zapach. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Podawany jest np.: z uszkami, pierożkami, ziemniaczkami. My prezentujemy jeszcze inny pomysł: czemu by nie podać go z wyjątkowymi pasztecikami? Połączenie delikatnie słodkiego barszczu z pysznymi chrupiącymi pasztecikami, jest obłędne. Spróbuj koniecznie!

Składniki:

Barszcz

  • 1 kg buraków
  • 3-4 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2,5 l wody
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska

Paszteciki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g suszonych grzybów
  • duża cebula
  • 1 słoik kapusty kiszonej z żurawiną Manufaktura Wielkopolska
  • jedna łyżka oleju roślinnego
  • jedna łyżka masła
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko umyć i obrać. Buraki pokroić w cienkie plastry, włoszczyznę na mniejsze kawałki, a jabłka w ćwiartki. Warzywa przełożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę oraz ocet jabłkowy. Dodać suszone grzyby, opaloną cebulę, główkę czosnku przekrojoną w poprzek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Barszcz gotować na małym ogniu ok. 2 godziny.
  2. Po tym czasie przecedzić barszcz, dodać majeranek i koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska. Podgrzać, ale nie dopuść do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem, cukrem lub octem, aby zbalansować smak.
  3. Grzyby namoczyć we wrzątku do miękkości. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, do uzyskania ciemno złotego koloru. Grzyby osączyć z wody, posiekać drobno wraz z kiszoną kapustą. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby oraz kiszoną kapustę z żurawiną. Farsz doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze chwilę aby smaki na patelni się przeniknęły. Odstawić do wystudzenia.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie. Szklanką wycinać kółka, na ciasto nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić jak pierogi.
  5. Gotowe paszteciki położyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmarować rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami zimnej wody. Piec około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane.
  6. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel