Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi
2020-02-14

Barszcz czerwony z pasztecikami drożdżowymi
Król świątecznego stołu posiada wyjątkowy, czerwony kolor i tradycyjny piękny grzybowy zapach. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Podawany jest np.: z uszkami, pierożkami, ziemniaczkami. My prezentujemy jeszcze inny pomysł: czemu by nie podać go z wyjątkowymi pasztecikami? Połączenie delikatnie słodkiego barszczu z pysznymi chrupiącymi pasztecikami, jest obłędne. Spróbuj koniecznie!

Składniki:
Barszcz
- 1 kg buraków
- 3-4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 1 kwaśne jabłko
- 2,5 l wody
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- sól, pieprz
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska
Paszteciki
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 40 g suszonych grzybów
- duża cebula
- 1 słoik kapusty kiszonej z żurawiną Manufaktura Wielkopolska
- jedna łyżka oleju roślinnego
- jedna łyżka masła
- sól, czarny pieprz
Przygotowanie:
- Buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłko umyć i obrać. Buraki pokroić w cienkie plastry, włoszczyznę na mniejsze kawałki, a jabłka w ćwiartki. Warzywa przełożyć do dużego garnka, wlać zimną wodę oraz ocet jabłkowy. Dodać suszone grzyby, opaloną cebulę, główkę czosnku przekrojoną w poprzek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Barszcz gotować na małym ogniu ok. 2 godziny.
- Po tym czasie przecedzić barszcz, dodać majeranek i koncentrat buraczany Manufaktura Wielkopolska. Podgrzać, ale nie dopuść do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem, cukrem lub octem, aby zbalansować smak.
- Grzyby namoczyć we wrzątku do miękkości. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, do uzyskania ciemno złotego koloru. Grzyby osączyć z wody, posiekać drobno wraz z kiszoną kapustą. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby oraz kiszoną kapustę z żurawiną. Farsz doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze chwilę aby smaki na patelni się przeniknęły. Odstawić do wystudzenia.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na części, rozwałkować cienko na podsypanym mąką blacie. Szklanką wycinać kółka, na ciasto nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić jak pierogi.
- Gotowe paszteciki położyć na blasze wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmarować rozmąconym żółtkiem z 2 łyżkami zimnej wody. Piec około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń – kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020