Barszcz Ukraiński wg. Kuby Kuronia

2020-02-14
Barszcz Ukraiński wg. Kuby Kuronia

Barszcz Ukraiński wg. Kuby Kuronia

Podajemy Wam przepis na zupę pełną warzyw i prostą w przygotowaniu. Barszcz ukraiński, bo o nim mowa jest idealny bez względu na porę roku. Zdrowy, pełny pysznych warzyw, o wyrazistym smaku, bez grama niezdrowych dodatków. Przypomnij sobie ten wyjątkowy smak tradycyjnej zupy.

Składniki:

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora, około 10 cm
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 1,3 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska”
  • 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju roślinnego 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokroić w drobną kostkę.
  2. Wieprzowinę pokroić w grubszą kostkę, jak do gulaszu, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju roślinnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
  3. Gdy z mięsa uwolnią się soki, podsmażyć je jeszcze około 10-15 minut.
  4. Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz posiekany czosnek. Smażyć dodatkowe 5-7 minut na średnim ogniu.
  5. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Wlać wodę, dodać sól i pieprz.
  6. Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodać buraczki tarte “Manufaktura Wielkopolska” oraz sok z cytryny.
  7. Po chwili dodać przecier pomidorowy oraz fasolę bez zalewy.
  8. Zupę podgrzewać jeszcze na minimalnej mocy palnika przez 10 minut.
  9. Smacznego!

    Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel