Barszcz Ukraiński wg. Kuby Kuronia
2020-02-14

Barszcz Ukraiński wg. Kuby Kuronia
Podajemy Wam przepis na zupę pełną warzyw i prostą w przygotowaniu. Barszcz ukraiński, bo o nim mowa jest idealny bez względu na porę roku. Zdrowy, pełny pysznych warzyw, o wyrazistym smaku, bez grama niezdrowych dodatków. Przypomnij sobie ten wyjątkowy smak tradycyjnej zupy.

Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej
- 2 nieduże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora, około 10 cm
- 3 spore ząbki czosnku
- 1,3 l wody
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 słoika buraka tartego „Manufaktura Wielkopolska”
- 1 puszka fasoli jasnej, bez zalewy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Warzywa pokroić w drobną kostkę.
- Wieprzowinę pokroić w grubszą kostkę, jak do gulaszu, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju roślinnym z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.
- Gdy z mięsa uwolnią się soki, podsmażyć je jeszcze około 10-15 minut.
- Następnie dodać warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz posiekany czosnek. Smażyć dodatkowe 5-7 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Wlać wodę, dodać sól i pieprz.
- Po około 20 minutach gotowania, kiedy ziemniaki zmiękną dodać buraczki tarte “Manufaktura Wielkopolska” oraz sok z cytryny.
- Po chwili dodać przecier pomidorowy oraz fasolę bez zalewy.
- Zupę podgrzewać jeszcze na minimalnej mocy palnika przez 10 minut. Smacznego!
Autorem przepisu jest Jakub Kuroń - kuron.com.pl
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2020